Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Boomverzorgingwijzer.be Onafhankelijk advies over boomverzorging!
Boomverzorgingwijzer.be

Vlaanderen omgevingsvergunning

In veel gemeenten is het soms wel en soms niet toegestaan om een boom te kappen zonder dat daar een vergunning voor verleend is. Sommige mensen denken dat ze veilig zitten als de boom op hun eigen huiskavel staat, maar dat is niet altijd het geval.

Planten mag, kappen alleen met vergunning

Een boom planten mag vaak wel (er gelden wel allerlei regels), maar kappen dus vaak als er een vergunning is verleend. De regels verschillen van gemeente tot gemeente en daarom is het van belang bij je eigen gemeente na te vragen wat de specifieke eisen zijn om een boom te kappen. Pas na toestemming mag jij of de hovenier aan de slag gaan.

Op deze website van de Vlaamse overheid kun je hier meer over vinden: www.vlaanderen.be.

Bomen vellen zonder vergunning = vaak een boete

Een enkeling denkt zonder vergunning wel een boom te mogen kappen en denkt dat er niet of nauwelijks gecontroleerd wordt waarbij de boete slechts enkele tientjes bedragen. Dat is niet het geval. Het verschilt per gemeente hoeveel er gecontroleerd wordt, maar de boetes zelf kunnen oplopen tot duizenden euro's! Het is dus zeker de moeite waard om gewoon de legale weg te bewandelen en een omgevingsvergunning aan te vragen.

Gestapelde gekapte bomen

Wetgeving boom vellen

Het is verstandig om gewoon een omgevingsvergunning aan te vragen en de termijn uit te wachten. Door de Vlaamse wetgeving duurt het soms wel 3 maanden voor een vergunning uiteindelijk wordt afgegeven. Een reden hiervoor is dat anderen de kans krijgen om in bezwaar te gaan tegen de voorgenomen kap van jouw bomen. Komen er in deze periode geen bezwaren binnen? Dan geeft de gemeente vaak de vergunning af.

Wat kost het vellen van bomen?

Kom in contact met (lokale) hoveniersbedrijven voor deskundig advies en een gratis en vrijblijvend voorstel.
 


 

 

 

Offertes voor boomverzorging ontvangen?

Kies voor een erkende hovenier en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende hoveniers