Boomziekten
Helaas neemt het aantal zieke bomen de laatste jaren toe. Ook steken nieuwe ziekten en plagen de kop op. Ze beperken zich tot een enkele boomsoort maar kunnen het voortbestaan ervan serieus bedreigen. Sommigen kunnen zelfs een gevaar vormen voor de volksgezondheid.
In dit artikel bespreken we de 3 meest voorkomende boomziekten en plagen in Vlaanderen:
- Eikenprocessierups
- Essentaksterfte
- Bladluis
1) Eikenprocessierups
In de maanden mei tot en met juli zitten er veel processierupsen in eikenbomen. Bomen met deze processierupsen kun je herkennen aan het lichte spinsel rond de stam en de takken. De rups is niet zozeer een gevaar voor de boom maar wel voor de volksgezondheid. Dit komt omdat de brandharen van deze rups vervelende klachten kunnen veroorzaken. Van huidirritatie en anafylactische shock tot en met koorts en oogontsteking.
2) Essentaksterfte
Veel jonge essen sterven als gevolg van de essentaksterfte. Oudere bomen blijven wel leven maar produceren veel dode takken en scheuten. In feite treedt er een herfstsituatie op, maar dan het hele jaar door. Dit zal ervoor zorgen dat er geen nieuwe aanwas komt en de boom steeds verder zal verwelken.
3) Bladluis
Bladluis is een hardnekkige plaag die ontstaat door de aanwezigheid van honingdauw. Honingdauw is een kleverig goedje die de zogenaamde roetdauw schimmel aantrekt. Door deze schimmel kan de boom nauwelijks verder groeien. Ook andere bewoners van de boom zoals bijvoorbeeld lieveheersbeestjes zullen lijden onder de bladluis.
Wil je een zieke boom kappen? Wat kost dat precies?
Kom in contact met (lokale) hoveniersbedrijven voor deskundig advies en een gratis en vrijblijvend voorstel.