Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Boomverzorgingwijzer.be Onafhankelijk advies over boomverzorging!
Boomverzorgingwijzer.be

Soorten bomen vellen

Grote esboom met groene bladerenEen te grote boom in je tuin kan overlast veroorzaken. Niet alleen blokkeert deze al het zonlicht, hij veroorzaakt ook heel veel rommel in de tuin. Denk maar eens aan al die blaadjes en zaadjes. Die blijven niet alleen in je tuin liggen maar waaien vaak ook door het raam naar binnen. En waarschijnlijk ook bij de buren.

In zo een geval is het vaak het beste om de boom te vellen. In veel gemeenten heb je echter wel eerst toestemming nodig (zie omgevingsvergunning) voor het kappen van een boom. Zelfs als deze op jouw eigen huiskavel staat.

Bomen kappen buiten een bos

In de richtlijnen van elke gemeente staat wanneer een vergunning vereist is. Op sommige punten kunnen deze regels variëren en op andere punten zijn ze min of meer gelijk. Op de volgende website van de overheid kun je hier meer over vinden: www.vlaanderen.be.

Opgenomen in beheerplan?

De stamomtrek kan een rol spelen of een boom wel of niet gekapt mag worden. Echter zijn er op de website van de overheid 3 opties opgesomd waar meer over het wel of niet vellen met/zonder vergunning beschreven staat. Zo kan het zijn dat de kap is opgenomen in een beheerplan of dat de boom op een huiskavel staat of in een agrarisch gebied. Ga naar de website van de Vlaamse overheid voor de laatste informatie.

Gestapeld hout

Laat je goed informeren

Omdat de regels voor het omhakken van bomen in elke gemeente weer anders zijn en dit ook per boomsoort kan verschillen, is het verstandig om je goed te laten informeren. En zodra je weet dat toestemming vereist is is het slim direct aan de slag te gaan met het aanvragen van een vergunning of machtiging. Het kan namelijk best een tijdje duren voordat je uiteindelijk toestemming krijgt, soms wel 3 maanden!

Wat kost het vellen van bomen?

Kom in contact met (lokale) hoveniersbedrijven voor deskundig advies en een gratis en vrijblijvend voorstel.
 


 

 

 

Offertes voor boomverzorging ontvangen?

Kies voor een erkende hovenier en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende hoveniers