Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Boomverzorgingwijzer.be Onafhankelijk advies over boomverzorging!
Boomverzorgingwijzer.be

Processierups

In de maanden mei, juni en juli worden sommige eikenbomen bewoond door de processierups. Je herkent deze bomen aan het spinsel rond takken en de stam van de boom. De processierupsen hebben zogenaamde brandharen die je niet met het blote oog waar kunt nemen. Niettemin zijn deze brandharen zeer agressief en kunnen ze vervelende klachten veroorzaken.

Zie ook nl.wikipedia.org/Processierups.

Klachten als gevolg van huidcontact

Zo kun je last krijgen van uitslag in de vorm van bultjes, blaasjes, rode vlekken, extreme jeuk en andere vormen van huidirritatie. Deze irritatie kan overgaan tot een allergische reactie.

Klachten als gevolg van inademen en oogcontact

Als je de brandharen via je longen binnenkrijgt kunnen ze echter voor nog grotere problemen zorgen. Zo kun je moeite krijgen met slikken, last krijgen van hoestaanvallen en kortademig worden. Ook kun je duizelig worden, koorts krijgen en overgeven. De wind kan de brandharen ook in je ogen waaien. Dit kan oogontsteking veroorzaken. In het allerergste geval kan dit leiden tot blindheid.

Hoe kun je jezelf beschermen?

Voorkomen is beter dan genezen. Vermijdt daarom de omgeving waarin de rupsen zich bevinden. Zelfs de wind kan er immers voor zorgen dat je in contact komt met de brandharen. En als je toch in de buurt moet zijn kun je het beste zoveel mogelijk bedekkende kleding dragen. Zorg er ook voor dat je huisdieren uit de buurt van deze bomen blijven, ook voor hen zijn de brandharen van de processierups gevaarlijk.

Wat te doen wanneer je brandharen op je lichaam krijgt

Als je toch in contact komt met de brandharen kun je het beste zo snel mogelijk je kleren uittrekken en de haren door middel van plakband uit de huid trekken. Als je oogklachten krijgt moet je onmiddellijk langs een oogarts. Krijg je last van de bovengenoemde allergische klachten? Raadpleeg dan altijd een huisarts.

Wat kost het kappen van bomen?

Kom in contact met (lokale) hoveniersbedrijven voor deskundig advies en een gratis en vrijblijvend voorstel.
 


 

 

 

Offertes voor boomverzorging ontvangen?

Kies voor een erkende hovenier en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende hoveniers